5+1 Csodás hely Magyarországon, amiért nem kell külföldre utaznod !

1.Megyer-hegyi Tengerszem

A Zemplén-hegységben lévő Megyer-hegyi kőfejtőből keletkezett tengerszem az ország legszebbike. Az 1907-es kőkitermelés befejeztével, az évek során annyi csapadék gyűlt össze a bányamederben, hogy a vízszint mára már elérte a 6,5 m magasságot.  Maga a tengerszem a 4 ezer köbméteres terjedelmével nem mondható nagynak, de a 70 m magas függőleges sziklafalak, valamint a mindig más színben pompázó víztükör teszi igazán feledhetetlenné ezt a vadregényes tájat. Ha esetleg körbe szeretnénk járni a tengerszemet, akkor érdemes végighaladni az erre kialakított Malomkő tanösvényen. A bátrabbak pedig, akik egy kis plusz adrenalinra vágynak, 2020 nyártól kipróbálhatják a 700m hosszú drótkötélpályát ( via ferrata-t ), ami sziklafalon halad végig.

Megyer-hegyi tengerszem

Megközelítés: Sárospatakból piros túrajelzéssel, vagy a Megyer-hegy lábától kialakított parkolóból.

2. Körös-Toroki Partfűrdő – A magyar homokos „tengerpart”

Az ország legszebb folyó menti szabad strandjának tekintett Körös-Toroki homokpad a Tisza szabályozásnak révén jött létre. A strand 400 méter hosszan terül el, szalmanapernyőkkel és finom szemcsés homokkal. A strand vize kiváló minőségű és lassan mélyülő, kisgyermekes családoknak kiváló választás lehet, de annak is aki  egy kis mediterrán tengerparti hangulatra vágyik kis hazánkban.

3.Egerszalóki Sódomb és a barlanglakások

Az Egerszalóki mésztufahegy Magyarország egyik legkülönlegesebb geológiai képződménye, ami a világon is ritkaságnak tekinthető. Ehhez hasonlóval csak Törökországban, illetve a Yellowstone Nemzeti parkban találkozhatunk.

A sódomb kialakulása nem csak a természetnek köszönhető, hanem egy kis szerencse és emberi beavatkozás is kellett hozzá. 1969-es évben, ezen a területen ugyanis több kőolajfúrást hajtottak végre. A fúrások eredménye nagy megelpetésre nem kőolaj volt, hanem 18-20 000 éves hévíz, ami forrásként bukkant a felszínre.

A feltörő 65-68 C fokos termálvíz hozta létre a mészkőlerakodásokat, ami egy lépcsőzetes formát kialakítva alkotta meg az évek során az 1200 nm terjedelmű sódombot. A sólépcsőkön lefolyó hévíz kiváló minőségű, ásványokban gazdag, így adott volt a lehetőség arra, hogy a mésztufahegy aljába egy Termálfürdő és Wellness-központ  ( Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő) nyissa meg a kapuit.

A forrásvíz kiválóan alkalmas gyulladásos betegségek, pikkelysömör, ekcéma, mozgásszervi problémák kezelésére, valamint ivókuraként is szokták javasolni emésztési problémák esetén.

Egerszalóki barlanglakások, ahol múlt megelevenedik

Az ilyen típusú lakhelyeket a világ több pontján is meg lehet találni. Az egyik ilyen az Egerszalókon található, riolittufába vájt barlanglakások, ahol megismerhetjük, hogyan éltek az őseink ezekben a lakásokban.

A kialakított skanzenben, megelevenednek a a 17-18. századi mesterségek és szokások, illetve számos program várja az idelátogatókat.

Info: Egerszalók központjától a Tücsök busz viszi a Sáfrány utcai bejárathoz a vendégeket.

4.Somoskői vár és a bazaltorgona

A szlovák-magyar határ mentén fekvő Somoskő vár  egyik különlegessége, hogy egy 526 m magas vulkáni kúpon fekszik. A  másik pedig az, hogy a várhoz még a magyar oldalon tudunk elindulni, de ha már felérünk akkor a szlovák részen találjuk magunkat. A  13. században épült vár, sok magyar emléket hordoz magában IV. Bélától elkezdve Petőfi Sándorig, aki  például a vár aljában épült kis kunyhóban szállt meg. A kis házban mára már egy emlékmúzeum őrzi az ottlétét.

A vár remek kilátópont is egyben. Tiszta idő esetén csodás látvány nyúlik az erdőségekre és a szomszédos Salgói várra.

Ha már meguntuk a nézelődést a vár tornyából, akkor a közelben találjuk az Európában egyedülállónak tekinthető bazalttufa-orgonát, amit a több ezer éve történő vulkánkitörés eredményezett.

A környéken számtalan túraútvonalnak köszönhetően a természetjárók egyik kedvenc helye mivel az erdőn keresztül akár a szomszédos kisebb várakat is meglátogathatjuk. Valamint aki gyerekkel érkezik, azoknak érdemes meglátogatni a közelben lévő vadasparkot is.

5.Aggteleki-csepkőbarlang

Ha esetleg egy természet alkotta UNESCO világörökséget szeretnénk közelebbről szemügyre venni, akkor sem kell külföldre utaznunk, hiszen Észak – Magyarországon találjuk közép Európa legrégebbi cseppkőbarlangját, ahol olyan mészkőformációkat és belső tereket csodálhatunk meg a barlangon belül, ami a térségben egyedülálló.

A 25 km-es Baradla-barlangrendszer vagy közismertebb nevén az Aggteleki cseppkőbarlang, 200-250 millió évet tudhat maga mögött. Aggtelek község mellet találjuk a természet alkotta bejáratot, ami könnyen észrevehető az 50 m-es fehér sziklafalával. Innen többféle hosszúságú túrán részt tudunk venni a barlang különböző részeibe.

+1 Balaton-felvidék Kincsei

Balaton északi része temérdek kikapcsolódási lehetőséget, és látványosságot kínál  az oda utazóknak. A csodás Káli-medence tanú hegyeitől kezdve a domboldalakon átsikló szőlőültetvényekkel, valamint a Tihanyi félsziget levendulása igazi mediterrán Toszkán hangulatot kölcsönöz a Balaton-felvidék eme részének. Ha egy kicsit feljebb vesszük az irányt csónakázhatunk egyet  a Tapolcai-tavasbarlangban is, ami Magyarországon az egyetlen csónakázó barlang. Badacsonyban meglátogathatunk több nagyszerű pincészetet, valamint a természetjárók is válogathatnak a jó néhány túraútvonal közül. Az egyik példádul a Balaton egyik legszebb kilátójához vezet el minket a  Kisfaludy-kilátóig, ahol fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra, dombságokra, a Badacsonyi fennsíkra.

Ugyan ez a látvány fogadhat minket, ha ellátogatunk  Szigligetre is, de itt egy csodás középkori várromról élvezhetjük a kilátást. Így a Balaton várának is nevezett 230 m magasan fekvő 13. századbeli Szigligeti vár elvarázsolja a látogatót a középkori hangulatával és a fantasztikus kilátásával a Balatonra.

És mindegyik helyben a legjobb dolog a Balaton közelsége, akár mikor tudunk egyet csobbani a nyári hőségben.

Nyomj egy LIKE-ot vagy Oszt meg a Facebook-on

Csatlakozz az Xtravellers Közösséghez!

Eszköz 35
youtube
insta

Copyrights © 2020 Nagy Csaba // Minden Jog Fenntartva //

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

facebook Megosztás
error

Nyomj egy LIKE-ot vagy Oszt meg a Facebook-on