PORTUGÁL ÉTELEK - Mit is esznek a portugálok?

„Caldo Verde”–a zöld leves

Caldo Verde - portugál kelkáposzta leves
Forrás: Wikimedia

Ha beülsz egy portugál étterembe ezt a levest biztos hogy meg fogod találni az étlapon. Három egyszerű alapanyagból áll: kelkáposzta, burgonya, és sült kolbászkarikák.

„Bacalhau” – tőkehal minden mennyiségben

Mivel Portugália az Atlanti-óceán partjánál fekszik, ezért nagyon sok olyan ételük van, amit a helyi vizekből kifogott tenger gyümölcseiből készítenek el. Ennek ellenére az országban egy olyan hal lett a nemzeti eledelük, amit többnyire Norvégiából szereznek be. Ez pedig annak köszönhető, hogy az északi vizekből származó tőkehalnak a húsa alkalmasabb a tartósításra, mint a portugáloké . A folyamatot még mindig ugyan úgy végzik mint 500 éve : a halat kiszárítják, majd jól besózzák.

sózott tőkehal
Forrás: Wikipedia

A Supermercado-ban sok esetben az asztalon szokták tárolni a szárított tőkehalat. Hát nem mondom, hogy mindig jól esett ez a tömény halszag  a sorok között. De gondolom a helyiek már megszokták. 🙂

Felhasználás előtt egy napig vízbe teszik, hogy kiázzon belőle a tömérdek só. Ezután kerül a konyhaasztalra.

A portugálok szerint a „bacalhau” elkészítéséhez az év minden napjára jut egy tőkehalas recept, de sokan tartják azt, hogy még ennél is több található meg a nemzeti konyhájukban. így biztos lehetsz benne, hogy valamelyik tőkehal fogással találkozni fogsz, ha betérsz egy portugál étterembe.

Néhány  „ bacalhau” étel :

  • Bacalhau con natas – tőkehal főtt krumplival és tejszínnel
  • Bacalhau à Braz:  apró szeletekre vágott, tojással, petrezselyemmel és hagymával kisütött tőkehal
  • Bolinhos de bacalhau – tőkehal fánk
tőkehal főtt krumplival és olivaolajal

FRANCHESINA

A portugál szendvics amitől biztos nem maradsz éhes!

A kis francia hölgy vagyis portugálul „franchesina” néven elhíresült szendvics Portó városából származik.  Megalkotója pedig Daniel David da Silva  volt 1953-ban! Oké, ez lehet úgy hangzik mint egy nagy történelmi felfedezés a portugáloknál, de azért ez annál egyszerűbb. Da Silva két dolgot kedvelt meg miután hazatért Franciaországból, a Croque Monsieur szendvicset és a francia nőket. Így alkotta meg a saját „kis francia hölgyét”, a Franchesina-t.

Mi is van benne? Két kenyér közé kétféle portugál érlelt kolbász, disznóhús vagy marhasteak, sajt és sonka, majd a szendvics tetejére még egy kis olvasztott sajt kerül, megkoronázva egy tükörtojással.

A plusz szaftosságért pedig a paradicsomos-csillis-sörös szósz gondoskodik, amit ráöntenek a szendvicsre. Ezután összesütik, és sültkrumplival tálalják.

Egy ilyen szendviccsel az egész napi étkezésedet kipipálhatod! 😊

Tipp! Hol kapjátok belőle a legjobbat?

BIFANA - A Portugál Street Food

Bifana - szendvics

Fűszerezett fokhagymás zsírban lassan megfőtt sertésszelet, amit belepakolnak egy kis szafttal jófajta puha zsemlébe.

Egy jó hideg sör kiséretével kiváló uzsonna lehet városnézés közben! 😉

Tipp! Hol kapjátok belőle a legjobbat?

CHORICO ASSADO - A Lángon Sütött Kolbász

lángon sütött kolbász

Portoban volt szerencsénk megkóstolni a Trinkas étteremben ezeket a tüzes kolbászokat. Köretet vegyetek hozzá, de minimum egy sört, mert a mi kolbászkáink eléggé sósak voltak!!

PASTEL DE NATA - Vagy Pastel de Belém?

Sok különbség nincs a két sütemény között, szinte egy és ugyan az.

A Pastel de Belém Lisszabonból származik, és a Szent-Jeromos kolostorban élő apácák készítették először.

Az apácák a szerzetesek és saját ruháinak a keményítéséhez tojásfehérjét használtak, majd az ebből megmaradt tojássárgáját használták fel a Pastel de Belem süteményhez. Levelestészta-kosárkát készítettek, majd ezt töltötték meg édes tojássárgájakrémmel.

A 19. században a szerzetesrend feloszlott, majd a titkos receptet eladták a Fábrica de Pastéis de Belém cukrászatnak, ami a kolostor szomszédságában található.

Tehát, ha az eredeti Pastel de Belém süteményt szeretnéd megkóstolni, azt ebben a cukrászdában tudod megtenni. Sokszor nagy a sorban állás, így ha bejutsz célszerű minél többet venni a süteményből. 🙂  Vagy ha nem ragaszkodsz az eredeti szuper titkos összetevőkből álló Belém sütihez, akkor megtalálod a Pastal de Nata-t minden pékségben.

PASTELARIA- Ahol Mindent Megtalálsz

Pastelaria étterem, kávézó, kocsma
Forrás: Flickr

A Pastelaria nem más mint egy reggeliző-kocsma-pékség szentháromság. Lisszabon utcáin sok ilyen helyet láttunk, olykor ebéd menüvel is. Az ételek nagyon jó áron vannak, és eléggé hangulatosak is ezek a helyek. Ha bele akarsz kicsit csöppeni a helyiek mindennapjaiba, nyugodtan térjél be egy Pastelaria-ba, nem fogod megbánni!

Portugál Piacok - Azokat Se Hagyd Ki!

Lisszabon

Time out market piac Lisszabon

 TimeOut Market-en biztosan találni fogsz magadnak valami kedvedre való gasztro-élményt!

Itt sok mindent kipróbálhatsz a portugál tapasbároktól elkezdve, a nívós éttermek kínálatáig.

Mi itt egy-két levest, és a madeirai édesburgonyás kenyérlepényt a Bolo do Caco-t próbáltuk ki.

A kajás-csarnok szomszédságában pedig a Mercado da Ribeira piac található, ahol be tudtok szerezni mindenféle zöldséget, gyümölcsöt és más portugál finomságokat! 😉

+ még két piac :

Porto

Mercado Municipal de Gaia és a Mercado Bom Sucesso piacok a lisszaboni TimeOut Markethez hasonlóan, itt is többféle portugál ételt megtudsz kostólni.  Érdemes tudni, hogy ezeken a piacokon inkább déltől indul meg az élet éjszakába nyúlóan. 😉

A Bolhao Market Porto legrégebbi piaca két év rekonstrukció után,  2020-ban újra kinyitja a kapuit.  Tavaly mi sajnos hiú reményekkel kerestük a bejáratot, de csak markológépekebe ütköztünk. 🙁

További Portugál ételek és italok

Levesek, Főételek:

  • Cozido á portuguesa – többféle húsból és zöldségekből álló egytálétel. Pl. az Azori-szigeteki verzióban a cserépedényt a elássák a vulkanikus talajba, majd a termikus hő készíti el az ételt. 😉

  • Caldo de peixe –  töményebb halleves
  • Acorda de Gambas – sűrű kenyérleves garnélával és korianderrel
  • Sopa de Pedra – vagyis magyarul, kőleves, ebbe a levesben mindent megtalálsz! De azért a követ ne keresd! 😀
  • Cataplana – légmentesen lezárható fémedényben készülő halas egytálétel
  • salada de polvo – polipsaláta
  • Feijoada – babfőzelék portugál kolbásszal
  • Arroz de pato – sült kacsás rizs
  • Piri-piri csirke – szaftos grillcsirke, amit afrikai csilipaprikával fokhagymás páccal készítnek el
  • Faszenen sült sardinia
  • Queijoa Serra da Estrela – juh és tehén tejből készült kemény kérgű sajt, belül  viszont lágy és kenhető
  • Presunto – a spanyol iberico sonka portugál változata

Petiscos

 

Portugál tapasok, a csigától elkezdve a töltött krokettekig, italozás közben jól tudnak esni ezek a kis adag ételek.

Italok:

 

  • Portoi bor, Zöld bor ( frissitő, fröccsnek kiváló ), valamint a Duoro folyó völgyéből származó borok
  • Aguardente de cana – madeirai cukornádpálinka
  • Ginjinha – meggylikőr, amit néhány helyen csokipohárban szolgálnak fel

  • Bica – lisszaboni extra erős eszpresszó

Sütik:

 

  • Pao de deus – kókuszos piskótás sütemény
  • Folar de Páscoa – portugál kalács
  • Arroz doce – tejberízs
  • Ovo mole – egy édes süti amit tojásból készítenek

PERCEBES - "Lucifer karmai"?

Ezt az ínyencséget inkább a cikk végére hagytam, mivel nem egy túlságosan étvágygerjesztő dologról beszélünk. Ez pedig nem más,mint a kacsakagyló, ami igazából egy rákféle. Előételként fogyasztják a “karomról” lenyúló nyúlványt, vagyis pontosabban a rák péniszét, ami a testének a 8szorosával bír. Na van mire irigykedni! 😀

Mivel elég nehézkes a beszerzése, így elég borsos ára van ha meg akarnátok kóstolni ezt az ínyencséget.

Forrás: Flickr

Te melyik ételt próbálnád ki? Esetleg jártál már Portugáliában? Neked milyen Gasztro-élményben volt részed?

Írd meg kommentben! 😉

Kapcsolódó Bejegyzések:

Nyomj egy LIKE-ot vagy Oszt meg a Facebook-on

Csatlakozz az Xtravellers Közösséghez!

Eszköz 35
youtube
insta
facebook Megosztás
error

Nyomj egy LIKE-ot vagy Oszt meg a Facebook-on